Popular Posts

Sample Text

Αν θέλετε να βοηθήσετε στην προσπάθεια αυτή μεταφράζοντας κάποιο κείμενο, γράφοντας ένα νέο, δημιουργώντας group στο facebook, ή στο twitter, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επικοινωνείτε μαζί μας.mantakasinfo@gmail.comText Widget

per l' europa

per l' europa

αφίσσες

αφίσσες
Η ελληνική αφίσσα για την εκδήλωση της 28ης Φεβρουαρίου 2010

Giustizia per Μikis Μantakas

Recent Posts

Ετικέτες

video

Definition List

Download

Στις 7 το απόγευμα κάθε έτους, εκατοντάδες χέρια υψώνονται σε χαιρετισμό. Σιωπή απόλυτη επικρατεί, ακόμα και οι τουρίστες νιώθουν την μεταφυσικότητα της στιγμής. Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή "Mikis Mantakas", εκατοντάδες της απαντούν "Presente, Presente, Presente"!

ΜΙΚΗΣ ΜΑΝΤΑΚΑΣ PRESENTE!

Στις 7 το απόγευμα κάθε έτους, εκατοντάδες χέρια υψώνονται σε χαιρετισμό. Σιωπή απόλυτη επικρατεί, ακόμα και οι τουρίστες νιώθουν την μεταφυσικότητα της στιγμής. Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή "Mikis Mantakas", εκατοντάδες της απαντούν "Presente, Presente, Presente"!
Από το Blogger.

Followers

Followers

Τίμησαν τον Μάντακα σε Ρώμη και Αθήνα

Το βράδυ της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου 2011 έγινε για μια ακόμη φορά, η τελετή μνήμης για τον Μίκη Μάντακα στην Ρώμη. 36 χρόνια μετά τον θάνατο του, Ιταλοί και Έλληνες τίμησαν την θυσία του, συγκεντρωμένοι στην πλατεία που ανεπίσημα έχει πάρει το όνομά του. Εκατοντάδες οι παρευρισκόμενοι, φώναξαν το καθιερωμένο presente όταν ακούστηκε το όνομά του.
36 χρόνια μετά την δολοφονία του και η παράδοση συνεχίστηκε. Ο Μίκης όμως δεν ήταν το μοναδικό θύμα της περιόδου. 40 περίπου νέοι εθνικιστές έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των χρόνων του μολύβου, όπως έμειναν γνωστά στην ιστορία της γείτονος χώρας.

Στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Μαρτίου το Patria διοργάνωσε εκδήλωση με ιδιαίτερο ιστορικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον, για τον Μάντακα και το νόημα της θυσίας του. Στην εκδήλωση στην οποία μίλησαν οι Δημήτρης Ζαφειρόπουλος και Σπύρος Σταθόπουλος παρευρέθησαν δεκάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήλθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το γεγονός, καθώς στην σημερινή Ελλάδα κανείς δεν φαίνεται να θυμάται την δολοφονία ενός 22χρονου παιδιού, από τους εγκληματίες της άκρας αριστεράς.
Η συζήτηση ξεκίνησε με μια αναδρομή στο πώς ξεκίνησε, στο πώς στήθηκε ο περίφημος ΕΣΕΣΙ (Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Σπουδαστών Ιταλίας), μέσα από τις συνδικαλιστικές διαδικασίες των Ελλήνων στην γειτονική Ιταλία, τις οποίες εκείνη την εποχή προσπαθούσαν να ελέγξουν και να πατρονάρουν με κάθε τρόπο οι κομμουνιστές, την ίδια στιγμή που δεξιοί και κεντρώοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου.
Συνεχίστηκε με την κορύφωση της έντασης του πολιτικού αγώνα του τότε στην Ιταλία και τον ρόλο των Ελλήνων φοιτητών δίπλα στο φοιτητικό κίνημα του MSI, FUAN με το οποίο συνεργάστηκε στενά ο ΕΣΕΣΙ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε φυσικά στον ίδιο τον Μίκη Μάντακα, την προσωπικότητά του και τις συνθήκες του θανάτου του, ενώ διαβάστηκε και για πρώτη φορά στην χώρα μας, το ντοκουμέντο της διήγησης των περιστατικών που έλαβαν χώρα πριν και μετά την δολοφονία του, όπως το περιγράφει ο Signorelli, στέλεχος τότε του MSI και ένας από τους ανθρώπους που πάλεψαν με τους "συντρόφους" πάνω από την σωρό του Μίκη. Το ντοκουμέντο αυτό μπορείτε να βρείτε και στο περιοδικό Patria που κυκλοφορεί. Η συζήτηση δεν έμεινε όμως εκεί. Προχώρησε στις δεκάδες νεκρών πατριωτών, που έχασαν την ζωή τους αντιστεκόμενοι στην κόκκινη παλίρροια που τότε σάρωνε την γειτονική Ιταλία και χτίζοντας το πατριωτικό Ιταλικό κίνημα. Αναφορά έγινε στους αγωνιστές του τότε, οι οποίοι σήμερα διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, όπως π.χ. τον Δήμαρχο της Ρώμης Αλεμάνο αλλά και την περίεργη σήμερα εξέλιξη του Φίνι.
Είναι πολύ σημαντικό ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας, εκδήλωση για τον θάνατο του Συναγωνιστή μας. Την ίδια στιγμή που οι Ιταλοί σύντροφοι του κάθε χρόνο τον τιμούν στην Piazza Risorgimento η μνήμη του στην Ελλάδα είχε παντελώς σβήσει, μέσα στην λαίλαπα της αριστερίστικης ιδεολογικής επικυριαρχίας. Αυτό όμως φαίνεται σιγά σιγά να αλλάζει, κάτι που χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του περιοδικού Patria που όχι μόνο ενημέρωσε το ελληνικό κοινό για την θυσία του Μίκη, με το αφιέρωμά του την χρονιά που πέρασε, αλλά συνεχίζει να προβάλλει με κάθε τρόπο την θυσία του.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν προβολές οπτικοακουστικού υλικού, από την Ιταλία της εποχής, των συγκρούσεων μεταξύ των Ιταλών πατριωτών και των αριστεριστών αλλά και του κράτους. Καθόλου τυχαία εκείνη η εποχή δεν ονομάστηκε στην Ιταλία τα χρόνια του μολυβιού
< >

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου